HUSNA BAKERY


MAKLUMAT PENGHANTARAN: 
 Penghantaran dikawasan berdekatan Sungai Petani adalah percuma.
 Bagi kawasan lain caj penghantaran tertentu mengikut jarak.
 Bagi penghantaran pos laju dikenakan cas bayaran mengikut berat timbangan dan jarak.

    

Pekan Selasa merupakan pasar minggu yang amat popular dikalangan masyarakat di daerah Sik.

Pasar minggu ini hanya dibuka pada hari Selasa setiap minggu dari jam 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari

. Disini, masyarakat tempatan dan pelancong boleh mendapatkan produk hasil kampung seperti ulam-ulaman,

buah-buahan, kopi kampung, madu lebah, pakaian, barangan dapur dan sebagainya dengan harga yang murah.

 

pasar-sik

 

Disepanjang jalan utama daripada Parit Panjang, Baling ke Batu Lima, Sik, terdapat beberapa gerai Industri Kecil

Dan Sederhana (IKS) yang menjual produk IKS seperti jeruk, bantal kekabu, barangan berasaskan mengkuang

dan sebagainya. Ketika musim buah-buahan pula, terdapat beberapa tambahan gerai yang menjual buah-buahan

tempatan yang segar di sepanjang jalan tersebut.

duaaa

SUMBER RUJUKAN :http://mohdfarid87.blogspot.my/2010/02/desa-tercinta.html

 

Forum Dato Dr Wan Azmi Ariffin Sik Kedah

 

www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Tuesday/Hati/20070306102852/Article/indexv_html

TIGA wanita dari Sik, Kedah berganding bahu mengusahakan perniagaan kuih baulu menerusi aktiviti pemasaran lebih meluas ke luar daerah.

Mereka mendapat suntikan semangat Penyelaras Kumpulan Pembangunan Wanita (PKPW) daerah berkenaan, Mohd Zaidi Mahmud yang berusaha membuktikan produk tempatan mampu bersaing di pasaran.


Berbekalkan keyakinan diri, tiga wanita berkenaan diketuai Noraini Romli, 25, dibantu Mohd Zaidi, mengunjungi pihak pengurusan sebuah pasar raya besar terkenal di Sungai Petani bagi mendapatkan kebenaran memasarkan baulu di situ.

Berkat kesungguhan mereka, pihak pengurusan pusat beli-belah itu membenarkan tiga sahabat berkenaan berniaga di situ dengan menyewa satu lot yang menjalankan perniagaan setiap hari dari jam 9 pagi hingga 10 malam.

Noraini berkata, gerainya yang beroperasi di laluan pintu depan kompleks itu turut dilengkapi mesin pengisar dan ketuhar memasak baulu.

Dia yang dibantu Norhidayah Mahmud, 21, dan Hafizah Jaafar, 20, berkata, baulu keluaran pihaknya berbeza berbanding baulu yang lazim ditemui kerana ia diadun dengan enam jenis perisa iaitu oren, pandan, strawberi, biasa, coklat dan cappuchino.

“Suatu ketika dulu, baulu Sik terkenal dengan adunan perisa asli yang enak. Justeru, kami mengambil inisiatif mengembalikan kegemilangan kuih tradisional ini dengan membuat pembaharuan menyediakan perisa berbeza.

“Syukur Alhamdulillah, produk dihasilkan secara segar ini mendapat sambutan di pasaran selain pengunjung gedung perniagaan yang singgah untuk membeli-belah,” katanya.

Noraini yang juga ahli Kumpulan Pembangunan Wanita daerah Sik, berkata produk yang menggunakan label Temusik itu dibungkus dalam dua jenis bungkusan berlainan, setiap satu mengandungi 10 biji dijual pada harga antara RM1.50 dan RM2.

Usaha Noraini dan pembantunya memperkenalkan baulu Sik mendapat perhatian Ahli Parlimen Sik, Datuk Dr Wan Azmi Ariffin, yang menghulurkan bantuan RM2,000 sebagai modal pusingan di samping ketuhar dan mesin pengisar tepung.

Selain beroperasi di kompleks itu sejak dua tahun lalu, baulu Sik kini berjaya menembusi pasaran di pasar raya besar Carrefour Seberang Prai, Pulau Pinang yang dijual dalam jenis perisa serupa.

Baulu Sik yang diadun perisa berbeza selain mengekalkan keaslian rasanya berjaya menarik minat orang ramai terutama menjelang musim perayaan seperti Hari Raya Puasa, Tahun Baru Cina dan Deepavali.

Produk kuih tradisional dari daerah yang terkenal dengan kisah ‘Ranjau Sepanjang Jalan’ itu paling sesuai dijadikan hidangan pada musim perayaan selain sajian untuk minum petang.

Sementara itu, Mohd Zaidi berkata, kejayaan menembusi pasaran di pasar raya besar menunjukkan kuih tradisional Melayu diperakui kualitinya asalkan pengusaha mempunyai kreativiti menghasilkan produk yang dapat memenuhi cita rasa pelanggan.

“Bagi menjayakan matlamat satu kampung satu produk, pengusaha perlu mengamalkan pengurusan secara profesional yang merangkumi strategi pemasaran, kualiti produk dan jati diri yang tinggi,” katanya

www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Tuesday/Hati/20070306102852/Article/indexv_html

TIGA wanita dari Sik, Kedah berganding bahu mengusahakan perniagaan kuih baulu menerusi aktiviti pemasaran lebih meluas ke luar daerah.

Mereka mendapat suntikan semangat Penyelaras Kumpulan Pembangunan Wanita (PKPW) daerah berkenaan, Mohd Zaidi Mahmud yang berusaha membuktikan produk tempatan mampu bersaing di pasaran.


SIK 2 Jun - Usahawan di negeri ini disarankan agar kreatif menghidupkan segala sumber dan produk yang ada di daerah ini untuk lebih maju dalam bidang perniagaan yang diceburi dengan lebih kreatif.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Luar Bandar dan Pembasmian Kemiskinan negeri, Datuk Mohd. Tajudin Abdullah berkata, usahawan juga perlu mengembangkan produk mereka selaras dengan teknologi baharu untuk memastikan peluang produk tempatan ke pasaran luar lebih besar.

"Ramai dalam kalangan usahawan terdiri daripada orang Islam tetapi mereka kurang menonjol untuk memperkenalkan produk-produk mereka sehingga ramai di kalangan kita tidak mengetahuinya.

"Peranan agensi-agensi kerajaan dan media amat diperlukan bagi membantu menaikkan nama produk-produk tempatan supaya ianya lebih dikenali," katanya ketika merasmikan Karnival Halal Komuniti di Padang Awam Sik di sini semalam.

Menurut Mohd. Tajudin, kerajaan perlu lebih serius memerhati dan mengambil tindakan ke atas pengusaha makanan yang tidak halal agar tidak memberi lebih impak mengenai pemakanan halal di kalangan orang Islam.

"Karnival halal seumpama ini haruslah digerakkan kepada orang ramai dengan lebih kerap untuk memberi kefahaman yang lebih jelas kepada mereka," ujarnya.

Sementara itu, beliau memberitahu bahawa Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) juga menyediakan gerai-gerai dan bazar bagi kemudahan pengusaha di Sik memasarkan hasil produk mereka.

"Lima buah Agro Bazar Kedai Rakyat, empat gerai buah-buahan segar dan sepuluh buah motosikal roda tiga disediakan di daerah ini bagi memberi kemudahan kepada orang ramai.

"Semua yang dilakukan itu adalah untuk memperluaskan hasil-hasil produk tempatan yang sememangnya dijamin halal di samping membantu peniaga untuk memasarkannya," katanya.Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Utara/20140603/wu_05/Usahawan-perlu-kreatif-untuk-lebih-maju#ixzz4JFZtgQIx 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

 

 

PERNIAGAAN

 

PREMIS

ALAMAT

Pasar Mini Era Wawasan

*No 1-3
Bangunan Delima Seberang Pekan Sik
08200 Sik
TEL: 04-4694737

Kedai RM 2.00

*No 12 Bengkel IKS
Seberang Pekan Sik
08200 Sik

Era Maya Communication

*No 4
Bangunan Delima Seberang Pekan Sik
08200 Sik
TEL : 04-4694694

Fix Pro Enterprise

*No 6
Bangunan Angsana
Jalan Tunku Ibrahim
08200 Sik
TEL : 04-4695642

Abd. Rahim Hardware & Kedai Besi

*No 98
Pekan Batu Lima
08200 Sik
TEL : 04-4620684

Kedai Kek Hanif

*No 16
Bangunan Mawar Seberang Pekan Sik
08200 Sik

Poliklinik Dr.Azhar & Rakan-rakan

*No 9
Pekan Baru Sik
08200 Sik
TEL : 04-4695669

Kedai Makan Arif

*No 12
Pekan Baru Sik
08200 Sik

 

Mohd alif bin zulkipli

kampung kuala begia lot 6270 
08200 sik kedah

original harga rm60 ke bawah

boleh di buat hadiah
sesuai kanak-kanak dan dewasa

Premis dibuka dari 9am hingga 7pm

013-3088891

facebook https://www.facebook.com/alif.yamaguchi

No automatic alt text available.
Image may contain: plant and outdoor
Image may contain: text
No automatic alt text available.