CELIT IT

Nama

Nuradawiyah Binti Jamaludin

Umur

25 Tahun

Email

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

No. Telefon

0134044164

Alamat

No.14, Jalan Haji Abdul Rahman, Kampung Telaga Batu, 08200 Sik, Kedah D.A.

Tahun Menjadi Ahli PI

2019

 Nuradawiyah Binti Jamaludin merupakan lepasan STPM dan kini melanjutkan pelajaran di UPM.Namun begitu beliau tetap beringinan untuk mempelajari asas komputer yang disediakan di Pusat Internet.Belia jugak merupakan seorang guru kelas tambahan

Latar belakang

Nuradawiyah adalah seorang pelajar yang rajin dan tekun berusaha. Walaupon beliau sibuk dengan pelajaran sambung belajar tetapi tidak menghalang beliau mendapat sesuatu yang dikehendaki. Jika ada kelapangan beliau melayari Internet dan mencari bahan ilmiah seperti bahan rujukan pengajian di Pusat Internet.Belia jugak setiap hujung minggu terlibat dengan kelas tambahan kepada anak2 yatim daerah sik dan sentiasa hadir ke pusat internet mencari nota dan rujukan untuk anak muridnya.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Nuradawiyah dahulu tidak mempunyai sebarang ilmu komputer sebelum ini. Atas kesedaran dari sendiri Nuradawiyah mendaftar sebagai ahli PI dan mendapatkan kelas asas komputer di PI Pekan Sik

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Melalui kelas asas komputer yang dibimbing oleh Pusat Internet Pekan Sik, beliau kini boleh menyiapkan kerja dengan mudah dan pantas. Beliau juga mempunyai akaun emel dan Facebook sendiri untuk berhubung dengan rakan-rakan, dan guru dan mencari nota untuk rujukan kelas tambahan beliau. 

USAHAWAN 1

Nama

Nurliyana Izzati Binti Mohammad Kamal

Umur

20 tahun

Email

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

No. Telefon

0194282144  

Alamat

No 22, Jln Charuk Kejai Kg Telaga Batu 08200 Sik Kedah

Tahun menjadi Ahli PI

2018

 Nurliyana Izzati merupakan pelajar lepasan STPM dan kini beliau menjadikan diri beliau seorang usahawan kecil dengan bermodalkan rm50 beliau layak menjadi agen dan usahawan muda dalam produk kecantikan Nurraysa.

Latar Belakang

Nurliyana Izzati merupakan seorang usahawan yang menjalankan perniagaan kosmetik dan alat kecantikan di  kampung pada mulanya. Kini beliau dapat menjual secara besar-besaran apabila mendapat sambutan yang memberangsangkan di kawasan Sik dan luar kawasan Sik. Beliau pada mulanya menjual secara menerus kepada pelanggan tapi akhirnya menggunakan medium aplikasi internet (atas talian) untuk meluaskan lagi perniagaannya.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum penggunaan ICT Nurliyana Izzati hanya memasarkan secara kecil-kecilan dan menjual secara bersemuka dengan pelanggan. Apabila didedahkan dengan Aplikasi elektronik oleh pihak PI, Nurliyana Izzati kini memasarkan produk secara atas talian seperti aplikasi whatsapp, wechat dan facebook.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

 

Nurliyana Izzati menghadiri kelas asas komputer dan seterusnya latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet Pekan Sik, beliau kini telah menjadikan  facebook sebagai satu medium untuk mempromosikan produk beliau. Perniagaan beliau semakin maju dan pelanggannya  juga semakin bertambah.Dengan aplikasi media sosial Nurliyana Izzati banyak mengetahui dan mempelajari cara membuat dan menghasilkannya.

 

USAHAWAN 2

Nama

Nur Aida Farihin Binti Ahliyasah

Umur

24 tahun

Email

Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

No. Telefon

013-5803656

Alamat

Kg Charok Kudung, 08200 Sik Kedah

Tahun menjadi Ahli PI

2019

Nur Aida Farihinmerupakan pelajar lepasan Universiti dan kini beliau menjadikan diri beliau seorang usahawan kecil dengan bermodalkan rm10 beliau layak menjadi usahawan muda dalam menjual pewangi fabric balqis perfume.

Latar Belakang

Nur Aida Farihin merupakan seorang usahawan muda yang menjalankan perniagaan menjual pewangi fabric balqis perfume di  kampung pada mulanya. Kini beliau dapat menjual secara besar-besaran apabila mendapat sambutan yang memberangsangkan di kawasan Sik dan luar kawasan Sik.Beliau jugak bijak meletakkan semua pewangi di setiap pusat internet kluster sik. Beliau pada mulanya menjual secara menerus kepada pelanggan tapi akhirnya menggunakan medium aplikasi internet (atas talian) untuk meluaskan lagi perniagaannya.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI

Sebelum penggunaan ICT Nur Aida Farihin hanya memasarkan secara kecil-kecilan dan menjual secara bersemuka dengan pelanggan. Apabila didedahkan dengan Aplikasi elektronik oleh pihak PI, Nur Aida Farihin kini memasarkan produk secara atas talian seperti aplikasi whatsapp, wechat dan facebook.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

Nur Aida Farihin menghadiri kelas asas komputer dan seterusnya latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet Pekan Sik, beliau kini telah menjadikan  facebook sebagai satu medium untuk mempromosikan produk beliau. Perniagaan beliau semakin maju dan pelanggannya  juga semakin bertambah.Dengan aplikasi media sosial Nur Aida Farihin banyak mengetahui dan mempelajari cara membuat dan menghasilkannya.