HUTAN LIPUR LATA LEMBU / LATA EMBUN

Hutan Lipur Lata Lembu adalah berhampiran dengan Hutan Lipur Lata Mengkuang. Hutan Lipur Lata Lembu mendapat namanya daripada batu-batan yang terdapat di bawah air terjun disini yang berbentuk seakan lembu. Kawasan hutan jeram ini dari jenis Hutan Dipterokarpa Bukit yang mempunyai pelbagai flora dan fauna. Tumbuhan utama yang boleh ditemui ialah Meranti Melantai, Meranti Langgong dan Meranti Tembaga.

Antara elemen semulajadi yang terdapat di kawasan Hutan Lipur Lata Lembu ialah rangkaian air terjun semulajadi setinggi 30 meter dan jeram yang berpunca dari Bukit Semerliang dan mengalir melalui Sungai Lata Lembu dan Sungai Semerliang.

Aktiviti riadah utama di hutan lipur ini ialah perkhemahan, menjejak fauna dan menikmati keindahan alam semulajadi. Disamping itu, pengunjung boleh bersiar-siar, mendaki gunung dan melihat hidupan liar yang terdapat di kawasan ini. Satu denai hutan sepanjang 5 kilometer boleh menghubungkan ke Hutan Lipur Lata Mengkuang.

Kemudahan disediakan untuk pengunjung mandi manda, berkelah, berkhemah dan merentas denai hutan. Hutan lipur ini berjarak 16km dari Pekan Sik dan 95 kilometer dari Alor Setar.

TAMAN EKO ULU MUDA

Taman Eko Ulu Muda merupakan hutan warisan negeri dan amat kaya dengan perlbagai spesis flora dan fauna. Ia terletak 95km dari Bandar Alor Setar dan 23km dari Pekan Sik. Ia mudah dihubungi oleh pelancong melalui jalanraya dan seterusnya menaiki pacuan empat roda ke dalam kawasan hutan. Selain itu, bot-bot nelayan juga disediakan untuk membawa pelancong ke kawasan hutan dengan melalui Tasik Muda.

Ulu Muda adalah salah satu daripada 10 destinasi eko pelancongan istimewa di Malaysia. Ulu Muda mempunyai ciri-ciri flora yang kaya dnegan elemen Thai-Burma yang kekal lebih 130 juta tahun serta terdapat kepelbagaian dan kepadatan sira (salticks) dan air panas (hot spring) sebanyak 10 lokasi yang penting untuk fauna. Terdapat beberapa gua batu kapur yang menarik malah pengunjung dapat melihat spesis kelawar di dalam gua-gua tersebut iaitu 53% spesis yang terdapat di Malaysia. Terdapat juga 109 spesis fauna (termasuk 17 mamalia besar) dan spesis yang hampir pupus.

Aktiviti-aktiviti yang dicadangkan di Taman eko ulu muda seperti berkhemah, kembar, memerhati unggas dan haiwan liar, memancing dan aktiviti menyusuri sungai/tasik. Taman Eko Ulu Muda merupakan hutan warisan negeri dan amat kaya dengan perlbagai spesis flora dan fauna. Ia terletak 95km dari Bandar Alor Setar dan 23km dari Pekan Sik. Ia mudah dihubungi oleh pelancong melalui jalanraya dan seterusnya menaiki pacuan empat roda ke dalam kawasan hutan. Selain itu, bot-bot nelayan juga disediakan untuk membawa pelancong ke kawasan hutan dengan melalui Tasik Muda

  

KEDA Resort

LEMBAGA KEMAJUAN WILAYAH KEDAH (KEDA)

Kementerian Pembangunan Luar Bandar

 

Pengenalan

KEDA Resort terletak di Hutan Simpan Rimba Teloi, Daerah Sik, meliputi kawasan ladang buah-buahan seluas 75.8 hektar. Terdapat tanaman campuran durian (40 hektar) dan rambutan (35.8 hektar).

Musim berbuah : Jun - September

Bagaimana hendak ke KEDA Resort?

 

Pengunjung boleh ke sana dengan berkereta dari Alor Setar atau Sungai Petani melalui Pekan Jeniang dan Pekan Sik. Kawasan projek terletak 10 kilometer dari Pekan Sik bersebelahan jalan utama Sik ke Weng, Baling mengambil masa 15 minit untuk sampai ke sana.

Kemudahan

Kemudahan yang boleh didapati adalah:

- Chalet (12 unit)

- Dewan Serbaguna

- Dewan Terbuka

- Dewan Kuliah

- Rumah Urusetia

- Khemah

- Asrama (Dormitory)

- Tapak Perkhemahan

- Kawasan Perkelahan

- Inapan Bendang Man

Lain-lain kemudahan:

- Anak Sungai Chepir yang mengalir jernih

- Bekalan elektrik & air

- Peralatan perkhemahan

- Tempat letak kereta

- Tempat makan

- Kawalan keselamatan 24 jam

- Tandas awam

- Surau

- Wakaf

Penyediaan Makanan:

- Sajian masakan tradisional

- Buah-buahan durian dan rambutan terus dari ladang (pada musim buah)

Aktiviti yang boleh dijalankan:

   

- Kursus

- Taklimat / Mesyuarat

- Perkhemahan

- 'Jungle Trekking'

- Hari Keluarga

- Melawat kawasan Dusun Buah-buahan

Pertanyaan & Tempahan:

Sila hubungi :

Pengurus Niagatani

Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA)

Tingkat 4, Bagunan Koperasi Pekan Rabu,

Jalan Tunku Ibrahim,

05720 Alor Star,

Kedah Darul Aman.

Tel: 04-733 1994  Faks: 04-733 2085   E-mel: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

 ATAU

Pengurus KEDA Resort

Projek Ladang Buah-buahan Bendang Man

Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA)

08200 Sik,

Kedah Darul Aman.

Tel bimbit: 019-462 2038 / 019-462 2058

Tel Pejabat: 04-462 0369   Faks: 04-462 0371

Segala pembayaran melalui cek hendaklah dibuat atas nama:

Pengurus Besar KEDA

No. Akaun CIMB Bank : 0205-0009239-05-9

 

 

Ladang Anggur Tasik Beris

Ladang anggur yang terletak di Lot 264 Kampung Ternas, Sik ini diusahakan oleh Syarikat Excel Agrotech Sdn. Bhd. Ladang seluas 34 ekar ini mempunyai 4 jenis buah anggur iaitu Black Opal, Black Grape, White Malaga dan Loose Pelite. Para pengunjung boleh mendapatkan buah anggur yang segar di sini dengan harga yang berpatutan. Ladang ini dibuka mulai jam 9.30 pagi hingga 6.30 petang.

 

LATAR BELAKANG SIK

peta Sik

Kedudukan Geografi

Daerah Sik terletak di sebelah timur Negeri Kedah, bersempadanan dengan Negara Thailand di bahagian timur laut dan utara.

Ia juga bersebelahan dengan Daerah Baling di selatan, Daerah Kuala Muda di barat daya, Daerah Pendang di barat

dan Daerah Padang Terap di barat laut.

Alamat
  • Lot 264, Kampung Ternas, Ternas, Sik 08200, Kedah Darul Aman
  • 08200 Sik, Kedah, Malaysia
Telefon 017-457 4495
Laman Web http://www.berislakegrapes.com.my
E-mel Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Terapi mata yang pertama dengan membaca Al-Quran.

Terapi Mata yang kedua ialah dengan melihat warna-warna hijau. Terutamanya pokok-pokok yang berdaun hijau.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.

Lokasi Lata Mengkuang, Sik

Imej mungkin mengandungi: tumbuhan, pokok, luaran dan alam
Imej mungkin mengandungi: tumbuhan, pokok, luaran dan alam
Imej mungkin mengandungi: tumbuhan, pokok, langit, luaran dan alam
Imej mungkin mengandungi: pokok, langit, tumbuhan, luaran dan alam

Sungai Muda merupakan salah satu tempat pelancongan dan rekriasi untuk komuniti beriadah bersama keluarga. Air yang jernih dan sejuk serta udara yang nyaman pasti memberi kesegaran dan pengalaman yang bermakna untuk pengunjung.

 

Lokasi

Sungai Muda
Kg Padang Chichak/Kg Betong
Jeneri

Peta ke Lokasi
Tebing Kg Padang Chichak
https://goo.gl/maps/9yCfe5JWb3H2Sumber: https://www.facebook.com/menarikdisik/photos/a.387012498166310/1020550654812488/?type=3&theater

 

 Keindahan Dusun Buah Di Sik

 

Serendah Sikebun Bunga Holiday Homes yang terletak di Sik, Kedah merupakan antara pusat pelancongan yang mempunyai keistimewaan tersebut.Pusat pelancongan itu yang dikelilingi kebun getah dan dusun buah-buahaan teletak di kaki bukit di Chepir dengan Sungai Sik mengalir di tepinya.

 

Bagaimanapun daerah pedalaman itulah yang menjadikan Serendah Sikebun Bunga sebagai sebuah tempat istimewa khususnya bagi mereka yang mencintai alam sekitar dan mahu menikmati suasana kampung.Keistimewaan Serendah Sikebun Bunga dapat dirasai apabila pengunjung tiba di persimpangan masuk pusat peranginan itu. Untuk masuk ke Serendah Sikebun Bunga, para pengunjung terpaksa melalui lorong kecil sejauh 50 meter sebelum tiba di pintu masuknya.Kiri kanan lorong kecil itu merupakan sawah padi.

 

Sebelum masuk ke Serendah Sikebun Bunga, pengunjung perlu melintasi jambatan kayu yang merentangi Sungai Sik.Walaupun lebarnya tidak seberapa tetapi dalamnya yang mencapai paras pinggang sudah cukup untuk bermandi-manda di dalam sungai yang jernih lagi sejuk airnya itu.Sesuai dengan namanya, Serendah Si Kebun Bunga dipenuhi dengan pelbagai pokok bunga. Bagi pengunjung yang pertama kali tiba di Chepir, mereka tentunya menyangka pusat pelancongan itu agak terhad bilik penginapannya kerana yang kelihatan hanyalah dua bangunan calet, sebuah madrasah dan sebuah rumah kayu.

 Sebenarnya, terdapat beberapa calet lagi yang terletak di lereng bukit tetapi terlindung dengan pokok-pokok hutan dan buah-buahan.Rumah kayu itu pula adalah rumah rehat pemilik pusat pelancongan tersebut. Ia juga dijadikan pusat operasi menguruskan pendaftaran pengunjung.Bangunan madrasah selain menjadi tempat untuk beribadat, di bahagian bawahnya boleh dijadikan bilik persidangan yang boleh memuatkan kira-kira 80 orang.

Serendah Sikebun Bunga yang mempunyai 15 buah bilik termasuk dua buah asrama boleh menampung kira-kira 60 orang pada satu masa. Kadar bayaran penginapan ialah antara RM40 hingga RM200. Selain bilik penginapan, pusat pelancongan itu juga mempunyai sebuah balai yang sesuai diadakan majlis ceramah.Tidak hairanlah banyak agensi kerajaan dan syarikat swasta memilih Serendah Sikebun Bunga untuk mengadakan kursus motivasi bagi kakitangan mereka.

 CARA KE SANA 

Untuk ke Serendah Sikebun Bunga, pengunjung dinasihatkan menggunakan kenderaan sendiri kerana sistem pengangkutan awam di daerah Sik masih belum efisien.Jika datang dari Kuala Lumpur melalui Lebuh Raya Utara-Selatan, pengunjung perlu memasuki jalan susur keluar ke Gurun.Sebaik sahaja melepasi plaza tol Gurun, terus ke Jeniang sebelum sampai ke pekan Sik. Serendah Sikebun Bunga terletak kira-kira 10 kilometer selepas pekan Sik.

 

SERENDAH SI KEBUN BUNGA HOLIDAY HOMES, 
SIK, KEDAH DARULAMAN
"A KAMPUNG STYLE RESORT"

Tel : 013 6650 999

email ke : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.